Училищата в Чернооченско отбелязаха 21 февруари – Международен ден на майчиния език

Новини

За поредна година децата от чернооченско отбелязаха 21 февруари – Международен ден на майчиния език. Около 400 ученика от 1-ви до 7-ми клас в училищата на територията на община Черноочене учат майчин турски език.

Средно училище „Христо Смирненски“ в централното село на общината е от редките в региона където всички над 300 възпитаници в основно образователната степен учат майчин език. Талантливи ученици повдигнаха настроението на публиката с родопски песни, различни скечове и стихове на турски език.

От училищното ръководство на СУ „Христо Смирненски“ в Черноочене заявиха, че отбелязването на Международния ден на майчиния език предизвиква интерес сред учениците.

По този начин мотивираме децата сами да намерят пътя към солидарността и да водят диалог, основан на разбирателство и толерантност, казват ръководителите на учебните заведения.

Празникът на 21 февруари е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света. Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент.

Исмет ИСМАИЛ