Молитва за дъжд в една от най-старите джамии в района

Новини

Десетки мюсюлмани от Чернооченско се събраха на традиционна молитва за дъжд. Тя се проведе в една от най-старите джамии в района – Чубукчу. Храмът се намира край чернооченското село Водач. До него се стига по черен път. Според легедната джамията е построена в памет на две момичета, отнесени от близката река. Край джамията има старо гробище и основи на къщи. Местните твърдят, че това е старото село Водач, чиито жители са го напуснали по време на чумна епидемия. След като морът преминал хората не посмели да се върнат в домовете си. Заселили на няколко километра от старото селище, но продължили да поддържат джамията. Интересен е минбарът /издигнато място за проповеди/, по който има резбовани елементи, характерни за селчукската култура. От полилея на тавана на джамията, висят кочани царевица, които според местните пазят от лоши духове.
Всяко лято в старата джамия Чубукчу се прави молитва за дъжд и се раздава курбан. По време на молитвата, който се прави извън джамията молещите се сочат с пръсти към земята.
Тази година молебенът беше отслужен от бившият главен мюфтия Фикри Сали. За молитвата бяха дошли жители на Водач и околните села. Тук беше и кметът на община Черноочене Айдън Осман.