Кметът на Голяма Община Коня посети Черноочене

Новини


Кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед прие в кабинета си своят колега Угур Ибрахим Алтай – кмет на Голяма Община Коня от Република Турция.
Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество и обмяна на опит в различни сфери, между които благоустрояване, местни инициативни и туризъм.
На базата на създадените добри взаимоотношения ще се търсят възможности за съживяване, разширяване и утвърждаване на сътрудничеството между Община Черноочене и побратимената турска община Селчуклу, част от Голяма Община Кония.
Преди 10 години, през 2013-та когато Угур Ибрахим Алтай беше кмет на турската Община Селчуклу се подписа споразумение за побратимяване между общините от двете съседни страни.
Инж. Айджан Ахмед и Угур Ибрахим Алтайлъ изразиха увереност, че проведената среща ще е предпоставка за ползотворна и резултатна работа, а обменът в различни области между общините Черноочене и Коня, в частност Селчуклу ще продължи и занапред.
Кония е град в Турция, който е седми по големина в страната с население над 2,2 милиона души. Той е административен център на едноименния вилает, който е най-голям по площ в югоизточната ни съседка.
В края на 2013 година Община Черноочене и Община Селчуклу/Кония от Република Турция официално подписаха съвместен протокол за побратимяване и сътрудничество между двете общини в сферите на културата, изкуството, образованието, науката, социалните мероприятия, обществените проблеми, туризма и други.
Селчуклу е с население над 690 000 души и е една от най-големите общини в Република Турция.
Исмет ИСМАИЛ