Най-старата джамия и най-възрастният духовник в района събраха хората на празнична молитва във Водач

Новини

И тази година чернооченските джамии се препълниха на големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам. Сутрешната молитва беше по изгрев слънце, а празничната в 7,10 часа.
Още в 5 часа сутринта вярващи се събраха и джамията „Чубуклу“ в чернооченското село Водач. Тя е най-старата в района. Според преданието тази джамия е построена преди векове от местен богаташ в памет на момичетата, които са отнесени от придошлите води на реката. Навремето там се е намирало село Водач /Чубуклу/, което се е изместило след епидемия от чума. Джамията и гробището са останали като памет за изчезналото село.
„Кой знае колко молитви са четени тук от векове, коментирани са проблемите на обществото. Преди когато постенето съвпадаше с месеците на прибиране на реколтата потта, която течеше през сърповете изтривахме с абдести /ритуално измиване на ръцете и краката/“, спомнят си имаминът на джамията „Чубуклу“ Ариф Байрамали, който е най-възрастния духовник в района.
Сред присъстващите на молитвата беше и кметът на Община Черноочене Айдън Осман. Той честити празника и пожела на всички здраве, щастие и берекет.
„Нека да се помолим този байрам да бъде повод за укрепването на нашето единство и единодействие, за благоденствие и щастие на цялата ни общност“, заяви Айдън Осман.
Рамазан Байрам се отбелязва три дни. По традиция по-младите посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях. Възрастните от своя страна черпят младите с бонбони и сладкиши. Затова и празникът се нарича още Шекер байрам. Той е най-вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с пари и лакомства. За байрама домакините вече са направили баклавите и баниците, които присъстват задължително на празничната трапеза.
Мюсюлманската религия повелява да се посещават и гробищата, за да се помолим за починалите близки и роднини.
Исмет ИСМАИЛ