В Каблешково проведоха последния молебен за сезона в Чернооченско

Новини

След двугодишно прекъсване заради пандемията, десетки вярващи се включиха в молитвата за здраве, берекет и благоденствие в местността „Тюрбе янъ“ край чернооченското село Каблешково. Молитвата беше отслужена от местните проповедници. Те четоха житието мюсюлманския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана.

По традиция в Каблешково се организира последния ритуал от поредицата 15 традиционни пролетно-летни молебени в района на община Черноочене. Ритуалът се изпълнява от векове. Средствата се събират от дарения според възможностите на местното население. Организатор на проявата беше местното джамийското настоятелство със съдействието на кметствата Каблешково, Железник, Божурци и Нови пазар.

Членовете на настоятелството и присъстващите отправиха благодарности към кмета на село Каблешково Гюнер Мехмед за оказаното съдействие и положените сериозни усилия за организиране на религиозната церемония.

Гюнер Мехмед изтъкна, че подобни събития са повод да се разбере важността на сплотеността и добрите взаимоотношения.

В Каблешково молебенът беше уважен от кмета на Община Черноочене Айдън Осман. Той поздрави присъстващите и им благодари, че в тези трудни времена успяват да запазват традициите. Нека си пожелаем да бъдем по-добри и толерантни по между си, защото имаме нужда от това, заяви Айдън Осман.

След молитвата присъстващите седнаха на обща софра. Опитаха от благословен курбан, съдържащ телешко месо и ориз, приготвени от опитните ръце на местните майстори Халил Касим, Фахри Мустафа и Гюнгьор Алиосман. В тяхна помощ бяха и жители на Каблешково.

Исмет ИСМАИЛ