Учениците от Черноочене честваха Денят на детската книга

Новини

Училищата от Чернооченско и тази година активно се включиха в честването на 2-ри април – Денят на детската книга. В последният ден преди пролетната ваканция те четоха произведения от датският писател Ханс Кристиан Андерсен, автор на приказките „Новите дрехи на царя“, „Оловният войник“, „Малката русалка“, „Малката кибритопродавачка“, “Принцесата и граховото зърно“ и др.
Ученици от различните класове на основните училища и детските градини в селата Черноочене, Комунига, Габрово, Лясково, Минзухар и Паничково посетиха библиотеките в тези населените места.
Народно читалище „Пробуда 1952“ в Черноочене също се включи активно в проявите. Първите им посетители бяха второкласниците на Средно училище „Христо Смирненски“ в централното село. Представен им беше част от детския фонд, който библиотеката предлага на малките си читатели.
Малките читатели на библиотеката се осведомиха за възможностите, които институцията предлага, както и с правилата за обслужване. Научиха кои книги могат да заемат за дома и кои се ползват в читалнята. Малчуганите имаха възможност да разгледат разнообразни атрактивни издания.
Запознаха се и с новите книги, които са попълнение на книжния фонд по проект „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност 2021 г.“
От 1967 г. насам, на рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен, хората от цял свят празнуват Деня на детската книга, вдъхвайки любов към четенето и привличайки вниманието към детската литература.
Исмет ИСМАИЛ