Община Черноочене дари месо на нуждаещи се за Курбан Байрам

Новини

В навечерието на големият мюсюлмански празник Курбан Байрам Община Черноочене спази традицията да осигурява пакети с прясно месо на нуждаещи се семейства от района. Сред големите дарители шивашка фирма “Бамес“ и верига хранителни магазини „Сезай маркет“ в Черноочене. По предварително изготвени списъци от кметовете и кметските наместници на населените места, месото от жертвените животни се раздава на домакинства, които нямат възможност да принесат в курбан, както повелява традицията.
Ръководството на Община Черноочене спази и многогодишен обичай да заколи жертвено животно. Общинският курбан е даден преди началото на празника в т. нар. ден „Арефе“. На ритуала присъстваха uметът на Община Черноочене Айдън Осман, председателят на Общински съвет Бедрие Газиюмер, съветници, служители, кметове и кметски наместници на населени места, и граждани.
Традицията повелява през тези дни мюсюлманите да даряват съседи и социално слаби. По стар обичай в първият ден преди празника жените правят мекици и ги раздават на съседите си. Празнично облечени децата в чернооченско събираха бонбони, сладкиши и други лакомства.
Курбан Байрам ще започне рано сутринта във вторник с тържествени молитви в джамиите. През празничните дни мюсюлманите посещават домовете на своите близки и роднини, разменят се поздрави. По-младите посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях. Мюсюлманите отдават почит и на гробовете на починалите си близки.
Исмет ИСМАИЛ