В Черноочене децата събраха бонбони и представиха богата програма за Рамазан Байрам

Новини

Празнична програма на възпитаниците на най-голямата в района детска градина в Черноочене  – „Знаме на мира“ и филиалите към нея донесе много настроение на чернооченци в денят Арифе, който е в навечерието на свещения мюсюлмански празник Рамазан Байрам. Малчуганите събраха овациите на своите родители и гости с изпълненията си на откритата сцена в центъра на Черноочене. Под ръководството на своите учителки, малките бяха подготвили с много обич празнична програма.

Събитието беше уважено от кмета на община Черноочене Айдън Осман, председателят на общинския съвет Бедрие Газиюмер, ръководството на община Черноочене, кметове на населени места, родители и много граждани.

Кметът Айдън Осман поздрави присъстващите и всички жители с настъпващия празник. Община Черноочене изненада с подаръци лакомства малките участници.

По стар обичай в първият ден преди Рамазан Байрам жените правят мекици и ги раздават на съседите си, и така се отбелязва началото на деня а Арифе.

Празнично облечени рано сутринта  децата в чернооченско събираха бонбони, сладкиши и други лакомства.

Рамазан Байрам ще започне рано сутринта в четвъртък с тържествени молитви в джамиите при спазване на противоепидемичните мерки. Празникът е известен и като Шекер Байрам заради многото сладки неща, които се ядат, се празнува след едномесечен пост по време на свещения месец Рамазан.

През празничните дни мюсюлманите посещават домовете на своите близки и роднини, разменят се поздрави. По-младите посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях. Мюсюлманите отдават почит и на гробовете на починалите си близки.

По традиция първият празничен ден се чества с най-близките, което ги прави още по-близки и щастливи. На празничната трапеза присъстват задължително баклава и сладкиши.

Исмет ИСМАИЛ