Децата в Чернооченско отбелязаха Денят на майчиния език

Новини

В навечерието на 21 февруари – Международен ден на майчиния език за поредна година децата от чернооченското не забравиха да отбележат празника. Едно от честванията беше в Основно училище „Никола Й. Вапцаров“ в село Паничково. Съвместната организация на учениците и учителките Неврие Байрям и Неврие Рашид предизвиква интерес сред учениците. Талантливите деца представиха сценки, рецитира и стихове на майчин език.

„По този начин мотивираме децата сами да намерят пътя към солидарността и да водят диалог, основан на разбирателство и толерантност“, обясниха учителите.

В празника, посветен на опазването на езиковото и културно многообразие, се включиха учениците от всички училища на общината.

Международният ден на майчиния език се отбелязва от дълги години в Чернооченско. Заради епидемичната обстановка част от събитията се провеждат проведе онлайн.

Празникът на 21 февруари е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света. Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент.

Исмет ИСМАИЛ