Халибрям Халил: Предавам щафетата с достойнство

Новини

Цели 36 години отдадени на обществото. Така може да се обобщи дейността на Халибрям Халил от село Божурци. След като навърши пенсионна възраст 65-годишният кмет на селото достойно даде възможност на Ембие Мурадова да поеме щафетата на поста. Халибрям Халил с гордост и чиста съвест публично застана зад кандидатура й.

„Благодаря на всички, които през годините гласуваха доверие“, заяви вече бившият селски кмет. Той допълни, че няма как човек да надскочи себе си без подкрепата и без куража, които идват от хората. С честен труд Халибрям Халил е изкарвал прехраната си и е обучил децата си.

„Дойдох с празни ръце и отивам с празни ръце, но получих много опит, каза още доайенът. Кариерата му в администрацията започва през януари 1984 г. в тогавашното кметство Железник. 10 месеца по-късно подобно на мнозина Халибрям Халил изживял с болка т. нар „възродителен процес“. От 1990 до 2015 година е секретар в кметство Свободиново. През тези годините ежедневно изминава около 15 километра от родното му село Божурци до работното му място в Свободиново. В повечето случаи пеша, казва Халибрям Халил.

„Не ми тежат тези години, защото от 1971 до 1980 г. бях вратар и защитник в местния отбор „Искра“ Черноочене. Там получих тренинг“, пояснява възрастния мъж. Едно от трите му деца Неджатин /Джайчи/, който е защитник в същия отбор е наследил неговото хоби, казва Халибрям Халил.

След промени  в Изборния кодекс от 2015 г. селата с население над 100 души се оформят в кметства. Така е и със село Божурци, където за пръв път избират своя местен управник. Съседите на Халибрям Халил без да се колебаят го издигат за кандидат. И за един мандат става кмет на кметство Божурци.

„През тези 36 години в селата Железник и Свободиново съм сменил 5 кметове на кметства и 5 кметове на община Черноочене. И ето, че дойде време и аз да предам щафетата“, прави равносметка Халибрям Халил. Неговата заръка към младите е да обичат родния край и хората. Халибрям Халил допълва, че приятелите са като звездите – не можеш да ги виждаш през цялото време, но знаеш, че са там.

„Истинските приятели са като слънцето – единствени“, казва възрастният мъж. Затова и колегите и приятелите му пожелаха здраве и щастие.

Ръководството на община Черноочене също благодари на досегашния кмет на село Божурци Халибрям Халил за дългогодишната му дейност.

Исмет ИСМАИЛ