Обновиха джамията в Три могили

Новини

С празнична молитва за здраве и берекет преди петъчната молитва отвори врати основно ремонтираната джамия в кърджалийското село Три могили. Бившият главен мюфтия Фикри Сали и местният имам Селяйдин Бехчет отслужиха молебена. Религиозният обред започна с прочитане житието /Мевлида/ на ислямския пророк Мохамед и продължи с песнопения и аети от Корана.

Средствата за ремонта са събрани от дарители и материална помощ на община Кърджали и община Черноочене. Изцяло е подновена покривна конструкция. Подсилени и измазани са стените и основите, налята е плоча и са сменени подовите настилки. Остарялата дървена дограма е подменена с PVC и други.

Имамът на Три могили Селяйдин Бехчет заяви, че джамията е с вековна история. Основен ремонт на храма за последно е направен преди 27 години. Тук е проповядвал известният в близкото минало духовник Селяхтин Рамадан, който в периода от 1992 до 1998 г. е бил и районен мюфтия на Кърджали

Кметът на село Три могили Тасим Ибрям и мюсюлманите изразиха благодарност към дарителите и общините Кърджали и Черноочене, че са подкрепили финансово обновяването на религиозната сграда.

Гост на събитието беше кметът на община Черноочене Айдън Осман. Той заяви, че през годините винаги са подпомагали дейностите за запазване на културното наследство в региона.

Присъстващите опитаха от пилафа и мекиците, приготвени от жителите на село Три могили.

Исмет ИСМАИЛ