Деца обогатиха денят „Арефе“, Яница и Борис Дали с празничен концерт в Черноочене

Новини


По случай Курбан Байрам Община Черноочене организира концерт, за жителите и гостите на района. Участие ще вземат популярните изпълнители Яница, Борис Дали с DJ Dinko.
Събитието ще се състои на 16 юни (неделя) от 18:30 часа в Спортен-комплекс „Искра“ Черноочене.
Стотици деца, малки и големи отбелязват днес денят „Арифе“, който предшества свещения мюсюлмански празник Курбан Байрам. По стар обичай в първият ден преди празника жените правят мекици и ги раздават на съседите си. Децата в Чернооченско събираха бонбони, сладкиши и други лакомства.
Празнично облечени най-малките жители на едно от най-динамично развиващите се села в района -Пряпорец се събраха в двора на Средно училище „Христо Смирненски“, за да получат бонбони, сладкиши и други лакомства от местните жители.
Гости им бяха и немалко техни връстници от съседните населени места. Образува се дълга колона от поне 200 деца.
До късно снощи продължи разкрасяването на мястото. Младежи и техните родителите, със съдействието на кмета на Пряпорец Айля Ахмед, окичиха с балони двора на училището, за да придадат още по-голямо празнично настроение.
Курбан Байрам ще започне рано сутринта в неделя с тържествени молитви в джамиите.
Празникът се отбелязва четири дни. По традиция първият празничен ден се чества с най-близките. За байрама домакините вече са направили баклавите и баниците, които присъстват задължително на празничната трапеза.
По-младите посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, с което изразяват своето уважение към тях. Празникът е най-вълнуващ за децата, които се даряват с пари и лакомства.
Мюсюлманската религия повелява да се посещават и гробищата, за да се помолим за починалите близки и роднини.
Традицията повелява през тези дни мюсюлманите да даряват съседи и социално слаби.
Исмет ИСМАИЛ