Община Черноочене възражда къщата-музей в Пчеларово

Новини

Община Черноочене ще реализира инициативата да възроди Етнографската музейна сбирка в село Пчеларово. Заданието е благодарение на спечелен проект за реконструкция на „Къща за представяне и експониране на местното културно и битово наследство“ по процедура на Местна инициативна група „Минерални бани – Черноочене”.
Кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед подписа тристранното споразумение между Държавен фонд „Земеделие“, Сдружение МИГ „Минерални бани – Черноочене“ и Общината за финансиране по спечеления проект.
Сградата, която привлича погледите на минувачите с характерната си възрожденска архитектура, над двадесет години е затворена. Част от предметите, археологическите находки от района, старите документи и снимки са пренесени в Регионалния исторически музей в Кърджали.
В селото са останали част от тъканите носии и черги, предмети от бита на пчеларовци – стомни, гърнета, хурки, вретена и др. Съхраняват се на втория етаж на близо 100-годишното местно народно читалище „Иван Буюклиев 1926” в село Пчеларово.
От Община Черноочене се надяват, че извън наличните експонати ще се дарят и други, за да се съхраняват за поколенията.
Исмет ИСМАИЛ