В Каблешково проведоха последния молебен за сезона в Чернооченско

Новини

Десетки вярващи се включиха в молитвата за здраве, берекет и благоденствие в местността „Тюрбе янъ“ край чернооченското село Каблешково. Молитвата беше отслужена от бившият главен мюфтия Фикри Сали, новият имамин на централната джамия в Черноочене Харун Чичек, на Каблешково Мехмед Ахмед, и местните проповедници. Те четоха житието мюсюлманския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана.
По традиция в Каблешково се организира последния ритуал от поредицата над 15 традиционни пролетно-летни молебени в района на община Черноочене. Ритуалът се изпълнява от векове. Средствата се събират от дарения според възможностите на местното население.
Организатор на проявата беше местното джамийското настоятелство със съдействието на кметствата Каблешково, Железник, Божурци и Нови пазар.
Членовете на настоятелството и присъстващите отправиха благодарности към кмета на село Каблешково Гюнер Мехмед за положените сериозни усилия за организиране на религиозната церемония.
След молитвата присъстващите седнаха на обща софра. Опитаха от благословен курбан, съдържащ телешко месо и ориз, приготвени от опитните ръце на местните майстори Фахри Мустафа и Гюнгьор Алиосман. В тяхна помощ бяха и жители на село Каблешково и съседните населени места.
Всички си спомниха и за бай Халил Касим, който почина преди 6 месеца на 85-годишна възраст. Майсторът мастър шеф на пилафа, който в продължение на 33 години готвеше ритуалната гозба в село Каблешково и на редица молебените за дъжд, здраве и берекет в района на Черноочене и учеше младите на тънкостите на занаята. Той беше от село Каблешково и един от най-уважаваните личности в района на Черноочене.
Императива на социалната церемония в Източните Родопи – пилаф. Приготвя се с опитните ръце и търпението на майсторите и се консумира с охота. Но по-важното е, че сплотява хората. Въпреки това, от ден на ден майсторите намаляват, а тези традиции са на изчезване.
Исмет ИСМАИЛ