Над 300 души се събраха вечеря-ифтар в Черноочене

Новини

Празничната вечеря-ифтар събра в Черноочене над 300 души от общинския център и периферни населени места.Благотворителната инициатива е организирана от Община Черноочене по случай свещеният за мюсюлманите месец Рамазан.

Сред гостите уважили ифтара бяха зам.-председателят на ДПС и кмет на Община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, областния лидер на ДПС-Кърджали Ресми Мурад, народният представител Адлен Шевкед, районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, председателят на Общински съвет в Черноочене Бедрие Газиюмер, кметът на Община Черноочене Айдън Осман, бившият главен мюфтия Фикри Сали, общински съветници, кметове на населени места и други гости.

Районният мюфтия пожела на присъстващите да бъдат добри помежду си, да са милосърдни към бедните, страдащите хора и към ближния.

„Рамазан е месецът на опрощението, взаимопомощта и смирението“, допълни Басри Еминефенди.

Д-р инж. Хасан Азис подчерта, че най-ценното и най-важното е да сме миролюбиви, сплотени и толерантни във взаимоотношенията помежду си.

Кметът на Община Черноочене Айдън Осман сподели, че и тази година, след изминалите две трудни години, са спазили традицията да дадат вечеря за хаир по време на Рамазана. Наблегна на това, че тези събития са и поводи хората да се срещнат и да се сплотят. Той благодари на всички, които са били ангажирани с подготовката на празничната вечеря.

Изказващите се поздравиха мюсюлманите и с утрешния почитан от мюсюлманите т. нар. „Нощ Кадир“ и настъпващия след нея Рамазан Байрам.

В двадесет и седмата вечер на месец Рамазан на пророка Мохамед е бил низпослан Корана. Той се отбелязва като „нощ по-свята от хиляди месеци“.

Свещеният месец ще приключи с тържествени молитви в джамиите от 6,47 ч. на 2-ри май, който е първият ден от Рамазан Байрам.

Исмет ИСМАИЛ