Пожарникари и доброволци спасиха „пострадал“ турист в района на „Пармак кая“

Новини

Демонстрация за спасяване на „пострадал“ турист в пресечена местност с използване на алпийски способи и оказване на първа долекарска помощ, проведоха спасители и доброволци в местността „Пармак кая“ в землището на чернооченското село Ночево. Акцията е съвместна инициатива на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Кърджали, Доброволно формирование „Черноочене – 2016 г.” към Община Черноочене и Общинската организация на Български Червен кръст. Началникът на РС „ПБЗН“ гр. Кърджали главен инспектор Митко Николов ръководеше екипите, които проведоха издирване в района.
Пострадалият е намерен в безпомощно състояние над светилищния комплекс „Пармак кая“. Първа долекарска помощ оказаха доброволците на Български младежки червен кръст от Клуб „Щастливи с нас“ към Средно училище „Христо Смирненски“ в Черноочене и Младежки авариен екип-Кърджали. Те установиха, че туристът има счупен долен крайник и кръвотечение в областта на главата. С методическата помощ на специалиста по младежка дейност към Областен Съвет на БЧК – Кърджали Светломира Димитрова, наставника на доброволците Юлияна Райчева и председателя на Общинската организация на БЧК-Черноочене Исмет Исмаил, след обездвижване на крайника и спиране на кръвотечението, пострадалото лице е поето от екипите на пожарната и доброволците.
Специалистите на РСПБЗН-Кърджали и членовете на ДФ “Черноочене-2016 г.“ изградиха в пресечената  местност на светилището „Пармак кая“ въжена спасителна система  тип „тролей“, която се използва за оказване на помощ на пострадали на места, където няма достъп за автомобилна техника.
Главен инспектор Митко Николов – Началник РС „ПБЗН“ гр. Кърджали заяви, че проявата е свързана с отбелязването на 5 декември – Международния ден на доброволеца. Целта ни е подобряване на взаимодействието между служителите и доброволците, тренирането им за действия при спасяване на пострадал с алпийски способ, създаване организация на работа и мерки за безопасност при провеждането на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи и др., каза гл. инспектор Митко Николов.
Специалистът по младежка дейност към Областен Съвет на БЧК-Кърджали Светломира Димитрова подчерта, че оказването на първа долекарска помощ е животоспасяващо в много ситуации. През месец август тази година доброволците на БМЧК са преминали курс в тази насока. „Тази година отбелязваме 100-годишнината от създаването на БМЧК, а една от задачите ни е да обучава своите доброволци и членове да бъдат полезни на хората, когато са в нужда и заедно с това да популяризират необходимостта от знания за оказване на първа долекарска помощ.“, каза Светломира Димитрова.
Ръководството на Община Черноочене, РС „ПБЗН“ – гр. Кърджали и БЧК-Черноочене поздравиха екипа от доброволци за отговорността, която са поели за овладяване на извънредни ситуации. Те подчертаха, че разчитат много на доброволците, на поетия от тях ангажимент и на компетентността им при овладяване и ликвидиране на пожари или други спасителни операции. Доброволно формирование „Черноочене – 2016 г.” към Община Черноочене е създадено в края на 2016 година. Досега са участвали в множество извънредни ситуации и гасене на пожари, като структурата е попълнена с нови членове. 5 декември – Международния ден на доброволеца е празник израз на признателността към доброволците и припомня, че ефективната защита на населението при пожари, бедствия и други извънредни ситуации означава тясно сътрудничество и партньорство между централните и териториалните органи на изпълнителната власт и гражданското общество. За първи път тази дата се чества през 1985 г. по инициатива на ООН – като израз на уважението и благодарността на обществото към дейността на доброволците.

Исмет ИСМАИЛ