Новият районен мюфтия на Кърджали посети Община Черноочене

Новини

Кметът на Община Черноочене Айдън Осман прие в кабинета си новият Районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди. Срещата е първа и опознавателна. Бившият Районен мюфтия на Хасково Басри Еминефенди пое поста в Кърджали след като предишният титуляр Бейхан Мехмед беше назначен за зам.-главен мюфтия на Република България.

Новият районен мюфтия изрази благодарности към ръководството на Общината за съдействието през годините за обновяването на религиозните сгради и джамии в района.

Кметът на община Черноочене Айдън Осман пожела на екипа на Районното мюфтийство през настоящия мандат да имат ползотворен и градивен диалог. Той им благодари, че успяват да запазват и традициите на мюсюлманската общност. Айдън Осман посочи като пример, че през летните сезони в района на Черноочене ежегодно се организират десетки молитви.

„Надявам се след пандемията да продължим с тези традиции. Тези събития са и повод хората, разпръснати по различни краища, да се срещнат, да разберат важността на сплотеността и доброто взаимоотношение в обществото. В тази връзка си пожелавам да бъдем по-добри, сплотени и толерантни помежду си, а имаме нужда от това“, подчерта Айдън Осман.

Кметът на Община Черноочене Айдън Осман и районният мюфтия Басри Еминефенди говориха и за състоянието на джамийските настоятелства в района. В 17-те местни настоятелства предстои да се изберат ръководни състави с нов мандат. За месец май е насрочена национална конференция на мюсюлманите в Република България.

Исмет ИСМАИЛ