Молитва за дъжд събра вярващи в джамията „Чубукчу“

Новини

chubuklu1Молитва за здраве и берекет събра мюсюлмани от района в джамията „Чубуклу”. Храмът се намира в землището на село Водач и е един от най-старите молитвени домове в района на Община Черноочене.
Духовници от района, начело с местния имам Ариф Байрамали отслужиха молебена. Религиозният ритуал започна с прочитане житието /Мевлюд/ на ислямския пророк Мохамед и продължи с песнопения и аети от Корана. След това всички присъстващи произнасят заедно молитвата за дъжд. По време на ритуала вярващите отправят молитвата с посочващи към земята пръсти на ръцете.
Събитието бе уважено и от кмета на Община Черноочене Айдън Осман. Ритуалът е организиран от настоятелството на джамията „Чубуклу“ и кметство Водач и Житница.
chubuklu2Членовете на настоятелството показаха признателността си към местните кметове на Водач и Житница – Муса Муса и Шенгюл Алиева, за оказаната помощ при подготовката на молитвата и изразиха сърдечните си благодарности на местно население и дарителите. На присъстващите се раздаде пилаф, подготвен от местни майстори с месо и ориз.
Според преданието „Чубуклу” джамия е построена преди векове от местен богаташ в памет на момичета, които били отнесени от придошлите води на реката. Навремето там се е намирало село Водач /Чубуклу/, което било преместено заради пламнала епидемия от чума. От селото са останали единствено джамията и гробището, които напомнят, че и тук някога са живели хора.