600 жени от Чернооченско се тестваха за рак на гърдата

Новини

Над 600 жени от община Черноочене се включиха в безплатния скрининг за рак на гърдата. Медицинските прегледи се извършиха в сградата на бившата поликлиника в селото. Кампанията се организира със съдействието на община Черноочене и Центъра за защита на правата в здравеопазването- София.

Прегледите се осъществиха от два лекарски екипа специалисти с квалификация в областта на раковите заболявания. По предварително изготвен график бе осигурен безплатен транспорт за желаещите да тестват здравето си.

Кметът на Черноочене Айдън Осман заяви, че общинското ръководство полага усилия за осигуряването на по-добър достъп на населението до качествено здравеопазване

По думите му всяка жена има право на профилактика, без значение дали е здравноосигурена или не. Той благодари на софийските медици за добре свършената работа в Черноочене.

През последните години програмата на Центъра за защита правата в здравеопазването е насочена към малки общини, отдалечени от областни центрове и от големи болници, където достъпът на хората до медицинска помощ е изначално затруднен. Това е първият и най-важен критерий за подбор. Вторият е изразено желание за провеждане на скрининг от страна на местната власт. Тъй като програмата обезпечава прегледите само на 100 жени, разходите за скрининга на останалите 500 от Чернооченско се поемат от общината.