Проведе се молебен в „Чубуклу“, една от най-старите джамии в Чернооченско

Новини

Молитва за здраве и берекет събра мюсюлмани в джамията „Чубуклу”, в землището на чернооченското село Водач, която е една от най-старите молитвени домове в района на община Черноочене. Бившият главен мюфтия Фикри Сали и гости, под ръководството на имама Ариф Байрамали отслужиха молебена. Обредът се провежда по инициатива на настоятелството на джамията „Чубуклу“. Събитието бе уважено от кмета на Община Черноочене Айдън Осман, председателят на Общинския съвет Бедрие Газиюмер и други.
Зам.-кметът на Община Родопи Неази Таир от пловдивското село Устина, родом от Водач с лични финансови средства подпомогна провеждането на тазгодишната молитва.
Кметът на Община Черноочене Айдън Осман поздрави присъстващите и им благодари, че успяват да запазват традициите. Членовете на настоятелството изказаха признателността си към кметовете на селата Водач и Житница – Муса Рамадан и Шенгюл Алиева, местно население и дарителите, за оказаната помощ при подготовката на молебена.
На присъстващите се раздаде пилаф, подготвен от опитeн майстор с месо от теле, смесено с ориз.
Според преданието на местните жители, джамията „Чубуклу” е построена преди векове от местен богаташ в памет на момичета, които били отнесени от придошлите води на реката.
Навремето там се е намирало село Водач /Чубуклу/, което се е преместило заради пламнала епидемия от чума.
От бившето село Водач са останали единствено джамията и огромното по площ гробище, които напомнят, че и тук някога са живеели хора.
Исмет ИСМАИЛ