Земляци се събраха под „Къзълчърпъ“

Новини

За поредна година родените в чернооченското село Женда и техни потомци се събраха на земляческа среща, съпътствана от молитвата за берекет и благоденствие. Присъстващите се полюбуваха на изключително красивите гледки от мястото към Поддържан резерват “Къзълчърпащу” край селото. Резерватът носи името на доминиращия връх в района, която представлява черборова гора, заобиколена от издънкова дъбова гора. Най-старите дървета са на възраст от 150 до 300 години, като най-едрите са с височина 25 метра. Територията на резервата е приятно място за отдих и туризъм.
Организаторите, начело с кмета на село Женда Рахим Идриз положиха сериозни усилия, за да се съберат хора от съседните села, вътрешността на страната и наши изселници в Република Турция. Молебенът за здраве и берекет беше отслужен от имамина на джамията в Черноочене Шабан Мюслюм и ходжи от района. Това религиозно събитие е и възможност хората от различни географски ширини да се видят и да се разтъжат.
Срещата бе вълнуваща за настоящите жители, гости и наследници на различни родове на махалите на китното чернооченско село Женда.
В днешни дни тук живеят десетина семейства, които се препитават предимно с животновъдство.
Исмет ИСМАИЛ