Носталгията събра на молебен бивши и настоящи жители на Безводно

Новини

Носталгията към родния край и добрата организация успяха да съберат на земляческата среща, с молебен за здраве и берекет, десетки бивши и настоящи жители на чернооченското село Безводно от близо и далеч. Председателят на Общински съвет – Черноочене Бедрие Газиюмер, родом от село Безводно, също уважи мероприятието. В горещата юлска неделя десетки автомобили пропътуваха асфалтирания път до високопланинското селце. Видяха се с роднини, приятели и съседи.

„Радостното е, че и тази година успяхме да съберем от различни краища потомци на наши земляци“, заяви кметският наместник Кадир Яхя. Той се надява традиционната земляческа среща с молебен да продължи още дълги години.

Чернооченското село Безводно е безмълвната крепост на Родопа планина. Китното родопско населено място се намира в подножието на най-високият връх на рида Каракулас – Чиляка (1459 м) на границата между Източните и Западните Родопи. Пътят до него минава през изключително красив ландшафт, сред редуващи се гори и голи чукари. Сега жителите, гости и туристи достигат по-лесно до живописните и исторически места край този път. Сред тях са тракийското светилище „Биюк кая“, елховите нахождения и резерват „Къзълчерпа“ край село Женда. Районът е осеян с високи канари и паметници от времето на траките. В близост до село Безводно, край маркираната пътека за връх Чиляка, има сравнително висок водопад, с височина около 25-28 метра. Той е непосредствено под коларския път и гледката към него е внушителна.

Исмет ИСМАИЛ