Във Вождово се помолиха за здраве и берекет

Новини

Поредният от традиционните молебени за здраве, берекет и благоденствие в района, се проведе в чернооченското село Вождово. Мюсюлманите от района се събраха на ритуала в местността „Емироглар“. Молитвата беше отслужена от местните проповедници, които прочетоха житието /Мевлида/ на ислямския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана.
Събитието бе уважено и от кмета на Община Черноочене Айдън Осман. Той поздрави присъстващите и им благодари, че в тези трудни времена успяват да запазват традициите.
„Тези събития са и повод хората да се срещнат и да се сплотят“, подчерта Айдън Осман.
Организатор на проявата е местното настоятелство със съдействието на кметствата Вождово, Драганово, Пряпорец, Среднево и Бостанци.
Прочетена беше и ритуална молитва за дъжд, като всички присъстващи произнасят заедно молитвата, а религиозните водачи четат аети от Корана.
Интересното в ритуала е, че мюсюлманите отправят молитвата за дъжд с посочващи към земята пръсти на ръцете. Четящи молитвата духовници намятват религиозната си дреха наобратно.
Председателят на местното настоятелството Джевджетин Аптураман изрази признателността си към местните кметове за оказаната помощ при подготовката на молитвата и подчерта сърдечните си благодарности на местното население и дарителите.
След молебена на присъстващите беше раздаден пилаф, подготвен от опитните ръце на местният майстор Фахри Мустафа. Да помагат на майсторите се стекоха младежи-доброволци от село Вождово. Те се включиха активно и при разпределянето на храна за нагостяването на присъстващите.
Молитви се проведоха и в чернооченските села Възел и Йончово.

Исмет ИСМАИЛ