Заловиха опасни „наркопласьори“ в училището на Черноочене

Новини

Опасни и въоръжени „наркопласьори“ заловиха в двора на Средно училище „Христо Смирненски“ в село Черноочене специализираните полицейски сили към Районно полицейско управление – Кърджали. Срещу единият мъж бе пуснато полицейско куче, което за няколко секунди успя да повали на земята и да обезвреди непознатия субект. Веднага около престъпника се скупчиха полицаи. Те ги закопчаха с белезници и ги отведоха в специализираните полицейски автомобили. Съмнителните субекти превозвали в автомобил скрит наркотик, чието местоположение бе разкрито за няколко минути от специално обучено полицейско куче.

Зрелищният арест и то посред бял ден пред любопитните погледи на учениците беше част от демонстрацията преди 10 октомври – Световен ден за психично здраве.

Организирано е съвместно от Общински съвет по наркотични вещества /ОСНВ/ гр. Кърджали, РПУ-Кърджали и СУ „Христо Смирненски“ с. Черноочене.

Учениците с интерес разгледаха и различните полицейски оръжия и помощни средства.

Председателят на ОСНВ д-р Сезгин Бекир запозна учениците с дейността на Съвета.  Институцията реализира на местно  ниво Националната политика в областта на превенцията, лечението, рехабилитацията и ресоциализацията на наркоманиите. Създават превантивно- информационни центрове, които осъществяват превантивни дейности и програми, както и събират, съхраняват и анализират информацията, необходима за осъществяването, координирането и изготвянето на общинските програми.

10 октомври е Световен ден за образование и гласност за психичното здраве, както и за борбата против стигмата на психичните заболявания в обществото

Според данните на Световната здравна организация над 450 млн. души по света имат психични разстройства.

Основната причина за поява на тези разстройства е стресът в ежедневието и особеностите на начина на живот. Социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност и особеностите на съответната култура са сред другите фактори, които водят до тези разстройства, казват експертите.

Исмет ИСМАИЛ