Иво Георгиев представи „Мистичните Родопи“ пред ученици в Черноочене

Новини

Кърджалийският автор Иво Георгиев представи пред 12-токласниците на Средно училище „Христо Смирненски“ в село Черноочене най-новата си книга „Мистичните Родопи – родописи от душата на планината“. В книгата си кърджалиецът е събрал случки и пътеписи, или както той ги нарича „родописи“ за 21 тракийски светилища и забележителности от Източните Родопи. 7 от тях са на територията на община Черноочене. Сред местата в общината, намерили място в книгата, са светилищата в селата Женда, Ночево, Душка. Описани са също Оглан кая, Сиври Кая, средновековния мост по поречието на река Боровица.
Иво Георгиев успя да плени учениците от Средно училище „Христо Смирненски“ в село Черноочене. Той сподели, че Източните Родопи ни привличат, ухажват и примамват в своите дебри, където можеш да се изгубиш много лесно.
„Потопете се в Родопите – божествено кътче, което може да посещавате цял живот, но никога няма да опознаете напълно“, призова учениците авторът.
Иво Георгиев е творец, който е всестранно развит, пътешества из Родопите, има албуми с песни и е запален фотолюбител. Освен това е интернет-блогър и държавен служител в Агенцията по безопасност на храните. Така го представи класната учителка на 12-токласниците Милена Кирякова. Георгиев е автор и на стихосбирките „В по-лошата половина на гората“ и „От вътрешната страна на очакването“, на сборника разкази „Исус ми прати есемес“, романа „Уроборос“, „Дневникът на кралския гъделичкар”, допълни преподавателката.
Освен срещата с Иво Георгиев в СУ „Христо Смирненски” отбелязаха патронния си празник, който е посветен на 123-годишнината от рождението на поета Христо Смирненски. Учениците играха и се забавляваха в различни инициативи и конкурси. Децата от прогимназиален етап привлякоха вниманието с изработен макет на обновената сграда и пространство около училището. След реализиран проект на Община Черноочене в училището учители и ученици усещат постигнатите най-високи европейски стандарти за енергоефективност и функционалност на средата за обучение. Благоустроен е и двора на училището, в който са оформени нови пространства за отдих.
Исмет ИСМАИЛ