Доброволци и пожарникари демонстрираха действия при пожар в Пчеларово

Новини

Сигнал за „пожар“ стана причина специализиран автомобил на пожарната с пуснати сирени да пристигне до сградите на един от големите мебелни фабрики в региона, който се намира в чернооченското село Пчеларово. Работниците бяха евакуирани от служителите на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кърджали и членовете на Доброволно формирование „Черноочене – 2016“. Проявата е съвместна инициатива на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали и община Черноочене. Занятието се водеше от гл. инспектор Митко Николов – Началник РС „ПБЗН“ – Кърджали. Целта на обучението е доброволците да опреснят познанията си за действия при стихийните бедствия, аварийни ситуации, мерките за защита от тях, да се създаде организация на работа и мерки за безопасност при провеждането на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи. От управата на мебелната фабрика заявиха, че периодично провеждат превантивен инструктаж на работещите за поведение при кризисни ситуации.

Доброволците и пожарникарите направиха разбор на зимно-пролетния период до този момент и се обсъдиха задачите, които трябва да се изпълнят до края на годината. Наблегна се на превантивните мерки за справяне с евентуални горски и полски пожари през летния сезон. Доразви се идеята за провеждане на съвместно тактично обучение край туристически обект в района за спасяване на пострадали при  труден планински  терен.

Ръководство на Община Черноочене и РС „ПБЗН“ – гр. Кърджали поздравиха екипа от доброволци за отговорността, която са поели за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации. Те подчертаха, че разчитат много на доброволците, на поетия от тях ангажимент и на компетентността им при овладяване и ликвидиране на пожари или други спасителни операции.

Доброволното формирование е създадено в края на 2016 година. Досега са участвали в множество извънредни ситуации и гасене на пожари, като структурата е попълнена с нови членове.

Исмет ИСМАИЛ