Ръководството на Община Черноочене уважи молебена в Бели вир

Новини

Кметът на Община Черноочене Айдън Осман, председателят на Общинския съвет Бедрие Газиюмер, зам.-председателят на парламентарната комисия по образование и наука и депутат от кърджалийската листа на ДПС Ерол Мехмед и кметове на населени места уважиха молебена за здраве и берекет край чернооченското село Бели вир. Сред присъстващите на молебена беше и бившият народен представител Ремзи Осман, който е родом от Бели вир.

Десетки мюсюлмани от района, наши изселници в Република Турция и гурбетчии в Западна Европа се събраха на молитвата.

Молитвата беше отслужена от местните проповедници, под ръководството на бившият главен мюфтия Фикри Сали и имамина на централната джамия в село Черноочене Шабан Мюслюм. Те прочетоха житието /Мевлида/ на ислямския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана.

Организатор на проявата е местното джамийско настоятелство. Разходите за молебена се поемат от община Черноочене.

Айдън Осман поздрави  присъстващите и им благодари, че в дори и в трудни времена успяват да запазват традициите. Тези събития са и повод хората разпръснати по различни краища да се срещнат, да разберат важността на сплотеността и доброто взаимоотношение в обществото.

„В тази връзка си пожелавам да бъдем по-добри, сплотени и толерантни по между си, а имаме нужда от това“, подчерта Айдън Осман.

Молебените са истински празници, които дават възможност на хората от района да се съберат и общуват.  В мястото за молитва има стар гроб, за който, според местно предание, е на влиятелен мюсюлманин. Членовете й показаха признателността си за оказаната помощ при подготовката на молитвата и изразиха сърдечните си благодарности към местно население и дарителите.

На присъстващите беше раздаден традиционен курбан подготвен от ориз и месо.

Исмет ИСМАИЛ.