В Чернооченско преглеждат безплатно жените за рак на гърдата

Новини

За втори път на 26, 27 и 28  юли /петък, събота и неделя/, ще се извършат безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата на жените от района на Община Черноочене. Медицинските изследвания ще се реализират в сградата на бившата поликлиника в Черноочене. Кампанията е организирана от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) в София със съдействието на община Черноочене Прегледите ще се провеждат от два екипа лекари, специалисти с квалификация в областта на раковите заболявания и ехограф.

Кметът на община Черноочене Айдън Осман заяви, че се прави предварителна разгласа сред дамите от района и график по населени места. Общината ще осигури безплатен транспорт за желаещите.

„Целта на прегледите е всички жени, независимо дали са здравно осигурени или не, да получат възможност за профилактика. Отправяме благодарност към служителите на ЦЗПЗ – София, подчерта Айдън Осман.

Това е вторият скрининг на Центъра в района на Черноочене. През 2014 г. над 600 дами се подложиха на изследване, припомнят от месната общинска администрация.

Всяка година ЦЗПЗ организира и провежда профилактични прегледи за рак на гърдата. От огромно значение за ранната диагностика е жените да имат знание не само за опасност от рак на гърдата, но и да бъдат научени на самонаблюдение и самооценка. Инициативата на ЦЗПЗ е насочена към малки общини, на територията на които няма разкрити болници за активно лечение и поради отдалеченост, населението е затруднено в достъпа до специализирана медицинска помощ.

Исмет ИСМАИЛ