Ръководството на Община Черноочене уважи молебена в Дядовско

Новини

Кметът на община Черноочене Айдън Осман, председателят на общинския съвет Бедрие Газиюмер, общинският съветник Сезгин Местан и кметовете на съседните населени места уважиха молебена за здраве и берекет на връх „Казлар“ в чернооченското село Дядовско. Над 250 мюсюлмани се събраха на един от най-дългогодишните молебени, провеждани в района. Религиозният ритуал се провежда под вековни дъбове, където има гроб, в който според легендата е погребан знатен мюсюлманин.

Под ръководството на имама на централната джамия в Черноочене Шабан Мюслюм десет ходжи от района отслужиха молебена. Религиозният ритуал започна с прочитане житието /Мевлида/ на ислямския пророк Мохамед и продължи с песнопения и аети от Корана. След това беше отслужена и молитва за дъжд. Всички присъстващи произнесоха заедно молитвата, а религиозните водачи четоха стихове от Корана.

Мюсюлманите отправяха молитвата за дъжд с посочващи към земята пръсти на ръцете. Четящи молитвата духовници бяха наметнали религиозните си дрехи на обратно.

Кметът на Община Черноочене Айдън Осман говори пред насъбралите се хора. Той наблегна на необходимостта от единството, заедността и добрите взаимоотношения в общността.

Организатор на проявата беше местното джамийското настоятелство със съдействието на кметство Дядовско. Членовете изразиха сърдечните си благодарности на местно население и дарителите.

Молебените са истински празници, които дават възможност на хората от района да се съберат и общуват. На търга след събитието присъстващите наддаваха за различни предмети дарени от местни жители. Събраните парични средства ще покрият разходите за тази година и ще подпомогнат организирането на молитвата за догодина След молебена на участниците беше раздадена гозба, приготвена само от месо.

Исмет ИСМАИЛ