Десетки се събраха на молитва в „Чибуклу“, най-старата джамия в Чернооченско

Новини

Молитва за здраве и берекет събра мюсюлмани в джамията „Чубуклу”, която се намира в землището на чернооченското село Водач. Тя е една от най-старите молитвени домове в района на община Черноочене. Бившият главен мюфтия Фикри Сали и гости, под ръководството на имама Ариф Байрамали отслужиха молебена. Религиозният ритуал започна с прочитане житието /Мевлида/ на ислямския пророк Мохамед и продължи с песнопения и аети от Корана. Обредът се провежда по инициатива на настоятелството на джамията „Чубуклу“ и със съдействието на кметство Водач и Житница.

Събитието бе уважено и от кмета на община Черноочене Айдън Осман и зам.-кметът на община Родопи Неази Таир, който е родом от Водач.

Айдън Осман поздрави присъстващите и им благодари, че успяват да запазват традициите. Членовете на настоятелството благодариха на местните кметове на Водач и Житница – Муса Муса и Шенгюл Алиева, за оказаната помощ при подготовката на молитвата.

Изваяният в стира на старото османско изкуство Кюндекяри мимбер е единствено за района на Черноочене и може би в Кърджалийско. „Кюндекяри“ означава хващане и улавяне. Изкуството изисквало от майсторите много търпение и геометрични познания, докато се  извае дървото с метода на изкуството.

На присъстващите се раздаде пилаф, подготвен от опитният майстор бай Халил с месо от теле и агнете, смесени с ориз. Той разказва на младите тънкостите при подготовката на пилафа.

Зам.-кметът на община Родопи Неази Таир разказва, че през 60-те години на миналият век около 40 семейства от Водач се преселили в пловдивското село Устина, за да търсят препитание. Повечето са успели и уважавани бизнесмени и земеделци. Тези семейства вече са над 200, като част от тях се разпръснали по света. През годините са помагали много за реализирането на молебена и продължават да славят името на село Водач и Устина там където са.

Според преданието на местните жители, джамията „Чубуклу” е построена преди векове от местен богаташ в памет на момичета, които били отнесени от придошлите води на близката река. Навремето там се е намирало село Водач /Чубуклу/, което се е преместило заради пламнала епидемия от чума.  От старото село Водач са останали единствено джамията и огромното по площ гробище, които напомнят, че и тук някога са живеели хора.

Исмет ИСМАИЛ