В Дядовско първите низи с тютюн вече са по сушилните

Новини

След обилните валежи в района в Чернооченско започна беритбата на „първа ръка“ тютюн. Първите низи от сорта „Крумовград” вече са окачени на сушилните. Едно от семействата, отглеждащи тютюн е това на кметицата на село Дядовско Гюлбахар Мурад. Тя си е взела годишния си отпуск, за да събере „жълтото родопско злато“. Неотлъчно до нея е съпругът му Хасан Мурад. От 30 години те се занимават с тютюнопроизводство. Гюлбахар Мурад разказва, че през всичките тези лета само два пъти е предала реколта под 1 тон, а през останалите винаги над 1,5 т.

„От дете съм по тютюневите ниви“, казва кметицата. Тази година са засели 5 декара, която е пощадена от падналата преди седмица градушка в съседните села.

„Всяка година тютюнопроизводителите намаляват драстично. През настоящата 11 семейства в Дядовско разчитаме на допълнителни доходи от тютюна“, споделя Гюлбахар. Тютюнопроизводителите от с. Дядовско се надпреварват със слънцето, за да приберат реколтата. Хората се събуждат в ранните часове и всички са по нивите, започва брането на тютюн по хлад.

„Нашата работа си я вършим. Купувачите трябва да оценят реално, защото друг поминък няма. Но и държавата трябва да помогне“, твърди Гюлбахар Мурад. Тя допълва, че до преди десетина години села  в Чернооченско винаги са били първенци по отглеждането на качествен тютюн. За стотици семейства в района тютюнът беше основен поминък. Промяната в начина на премирането предизвика главоломен отлив от отглеждането й, с болка споделят родопчаните.

„Преди всички в семействата бяха на нивите, заедно с цялата челяд. Трудът е огромен и ръчен. Освен работна ръка се иска и майсторлък“, категорични са тютюнджиите.

Преди 10 години в общината се сееха хиляди декари и се предаваше над 1 200 тона тютюн, припомнят служители на община Черноочене. Днес производството е намаляло на около 6 пъти. Миналата година в общината е имало около 250 тона тютюн.

Исмет ИСМАИЛ