Десетки се събраха на молебен в село Вождово

Новини
Десетки мюсюлмани от района се събраха на молитва в местността „Емироглар “ в землището на чернооченското село Вождово. Ритуалът е първият след месец Рамазан от традиционните летно-есенни молебени за здраве, берекет и благоденствие в района. Тази година те започнаха месец по-късно заради Рамазана. Молитвата беше отслужена от местните проповедници, които прочетоха житието на ислямския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана.
Събитието бе уважено и от кмета на община Черноочене Айдън Осман. Той поздрави  присъстващите и им благодари, че успяват да запазват традициите.
Организатор на проявата е местното настоятелство със съдействието на кметствата Вождово, Драганово, Пряпорец, Среднево и Бостанци.
Членовете на настоятелството показаха признателността си към местните кметове, за оказаната помощ при подготовката на молитвата и изразиха сърдечните си благодарности на местно население и дарителите.
Ритуалите са празници, които дава възможност на хората от района да се съберат и общуват. При силни горещини се изпълнява и молитва за дъжд.
След молебена на присъстващите беше раздаден пилаф, подготвен с месо и ориз от опитните ръце на местния майстор бай Халил.
Предстоят молитви и в селата Възел, Водач, Дядовско, Бели вир, Паничково, Габрово, Женда, Соколите, Безводно, Русалина и други населени места. Ритуалите по традиция ще приключат на ранна есен в село Каблешково.
Исмет ИСМАИЛ