Черноочене подари „БУКЕТ“ от толерантност

Новини

В препълнената зала на Народно читалище „Пробуда 1952“ в село Черноочене се проведе общинският кръг на четвърти национален конкурс за любителско творчество „БУКЕТ – България в Усмивките и в Културата на Етносите и на Толерантността“

Конкурсът се откри с думите на великия мислител от средновековието Джелаледин Руми-Мевляна: „Ела, … и пак ела, какъвто и да си…”. С индивидуалното и групово участие своите таланти показаха над 45 участници в отделни категории, като музикално и танцово изпълнение, изобразително изкуство, театър и др.

Оценяващите доста се затрудниха при определянето на класациите. За всички участници организаторите бяха предвидили изненади, а за класиралите се парични награди и грамоти.

Събитието беше уважено от кмета на община Черноочене Айдън Осман, председателят на общинския съвет Бедрие Газиюмер, ръководството на община Черноочене, областният координатор на конкурси „БУКЕТ“ Неджми Ходжов, кметове на населени места, родители и много граждани.

Айдън Осман и Бедрие Газиюмер връчиха наградите и грамотите на призьорите и им пожелаха да се утвърдят, като носители на факела на толерантността и да развият букета от различни култури.

Целта на проявата е да даде отговор на потребността да погледнем през очите на другия, за да се усмихнем и да живеем заедно в един по-богат и по-красив букет от различни култури.

Конкурсите „БУКЕТ” са като отговор на тази потребност – чрез традиционната култура на малцинствата, чрез самопознанието и проявленията на идентичността, чрез познаването и приемането на „другия” – да се отстоява свободата и възпитава толерантността.

Исмет ИСМАИЛ