Троен повод за празник в село Яворово

Новини

Троен повод събраха десетки жители на чернооченското село Яворово на молебен в местната джамия. С празнична молитва за здраве и берекет преди петъчната молитва отвори врати освеженият религиозен храм. Средствата за ремонта са дарени от община Черноочене. Окончателно приключиха и дейностите по проекта за допълнително водоснабдяване на селото, където живеят над 50 семейства. По стопански път е изграден е каптаж, с който е разрешен проблема с недостиг на вода. Проектът се финансира изцяло със собствени бюджетни средства на община Черноочене и доброволен труд на местното население.

Ритуалът в Яворово е и първият от традиционните пролетно-летни молебени за здраве, берекет и благоденствие. Молитвата беше отслужена от местните проповедници, които прочетоха житието /Мевлида/ на ислямския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана. Събитието се организира от джамийското настоятелство със съдействието на местното кметство в Яворово. Ритуалът бе уважен и от кмета на община Черноочене Айдън Осман, председателят на Общинския съвет и общински лидер на ДПС в Черноочене Бедрие Газиюмер, цялото общинско ръководство, кметове на съседните населени места и др.

Айдън Осман поздрави  присъстващите и им благодари, че в тези трудни времена успяват да запазват традициите и добрите взаимоотношения в общността. Той увери жителите на общината, че продължават усилията и дейностите им по откриването на нови водоизточници, за да не се изпитва хроничен недостиг на питейна вода през летните месеци.

Кметът на село Яворово Айнур Осман, членовете на настоятелството и местните жители показаха признателността си за оказаното съдействие и изразиха сърдечните си благодарности за реализирането на поетите ангажименти. Вярващите опитаха от традиционната гозба – пилаф, приготвен от местен майстор в казани, от телешко месо и ориз.

С ритуала в село Яворово в района на община Черноочене започнаха и традиционните пролетно-летни молебени за здраве, берекет и благоденствие. Молебените са истински празници, които дават възможност на хората от района да се съберат и общуват. По традиция при силни горещини се изпълнява и молитва за дъжд. Предстоят молитви и в селата Водач, Вождово, Дядовско, Бели вир, Паничково, Габрово, Женда, Соколите, Безводно, Русалина и други населени места. Ритуалите по традиция ще приключат на ранна есен в село Каблешково.

Исмет ИСМАИЛ