Децата на Черноочене с „Приказки без край“

Новини

С много настроение започнаха и активно продължават проявите за отбелязване на наближаващият Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, във всички училища и детските градини на територията на община Черноочене.

Под мотото ,,Приказки без край“ малчуганите от Детска градина „Знаме на мира“ в Черноочене слушаха приказки от майките си и заедно с тях участваха в драматизации на приказки. Родителите посещават отделните групи, за да им четат книжки.

След топлото посрещане те с усет и емоция играха в драматизацията на приказката „Който не работи, не трябва да яде“. Така майките се завръщат в детските си години и се поставят на мястото на малките.

Превъплътили се в ролята на приказни герои, децата играха в различни сценки, танци и игри. Сред гостите беше и зам.-кметът на община Черноочене Селями Мустафа.

Под надслов „Да посеем обич у детето към книгата“ с четене на книга във втора група на детската градина служителки от Народно читалище „Пробуда1952“ с. Черноочене стартираха отбелязването на празника. Децата с интерес слушаха. Влязоха в диалог с разказвача и проявиха своето въображение..

През 1995 година ЮНЕСКО решава да обяви Световен ден на книгата и авторското право, а за дата е избрана именно 23 април. Денят се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции, чиято дейност е обвързана с книгата и литературата. Той е посветен на всички четящи и се отбелязва с цел популяризиране на четенето, книгоиздаването и защитата на авторското право. Целта е да се насърчат повече млади хора да открият удоволствието от книгите, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос към авторите, издателите и преводачите.

Исмет ИСМАИЛ