Над 350 души се събраха на последен молебен за сезона

Новини

Над 350 вярващи се включиха в молитвата за здраве, берекет и благоденствие в местността „Тюрбе янъ“ край чернооченското село Каблешково. По традиция тук се организира последния ритуал от поредицата 15 традиционни пролетно-летни молебени в района на община Черноочене. Ритуалът се изпълнява от векове. Средствата се събират от дарения според възможностите на местното население.

Внушително беше и присъствието на духовници сред които заместник-районният мюфтия на Кърджали Насуф Насуф, бившият главен мюфтия Фикри Сали, имамите на селата от района и др.

Молитвата беше отслужена от местните проповедници, водени от имамина на централната джамия в село Черноочене Шабан Мюслюм и на с. Три могили Селяйдин Бехчет. Те прочетоха житието /Мевлида/ на ислямския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана.

Организатор на проявата е местното джамийското настоятелство със съдействието на кметствата Каблешково, Железник, Божурци и Нови пазар. Членовете на настоятелството и присъстващите отправиха сърдечни благодарности към кмета на село Каблешково Гюнер Мехмед за оказаното съдействие. Той в продължение на дни беше един от основните фигури, които положиха сериозни усилия за организиране на религиозната церемония.

Сред уважилите молебена в село Каблешково бяха Областният лидер на ДПС-Кърджали Изет Шабан и Кметът на Община Черноочене Айдън Осман. Сред присъстващите бяха още кметове и кметски наместници от други малки населени места от община Черноочене.

Кметът на Община Черноочене Айдън Осман поздрави  присъстващите и им благодари, че в дори и в трудни времена успяват да запазват традициите. Тези събития са и повод хората разпръснати по различни краища да се срещнат, да разберат важността на сплотеността и доброто взаимоотношение в обществото. В тази връзка си пожелавам да бъдем по-добри, сплотени и толерантни по между си, а имаме нужда от това, подчерта Айдън Осман.

Програмата с пеене на песнопения /иляхи/ на деца участвали в летните курсове по изучаване на Коран събраха бурните аплодисменти на присъстващите.

След молитвата присъстващите седнаха на обща софра. Опитаха от благословен курбан, приготвен тази сутрин с 250 кг телешко месо и ориз в 10 казана, от опитните ръце на местните майстори бай Халил и Гюнгьор Алиосман. В тяхна помощ бяха на жители на Каблешково.

Исмет ИСМАИЛ