Община Черноочене осигури месо за Курбан Байрам на нуждаещи се

Новини

В навечерието на големият мюсюлмански празник Курбан Байрам Община Черноочене осигурява пакети с прясно месо на нуждаещи се от района. По предварително изготвени списъци от кметовете и кметските наместници на населените места, месото от жертвените животни се раздава на семейства, които нямат възможност да принесат в курбан, както повелява традицията. Освен Община Черноочене курбани за бедните дават и по-заможни чернооченци.

Ръководството на Община Черноочене спази и традицията и заколи жертвено животно – коч за големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Общинският курбан е даден преди  началото на празника в т. нар. ден – Арифе. На ритуала по пренасяне на жертвеното животно присъстваха кметът на община Черноочене Айдън Осман, председателят на Общинския съвет Бедрие Газиюмер, съветници, служители, кметове и кметски наместници на населени места и граждани.

По стар обичай в първият ден преди Курбан Байрам, т. нар. „Арефе“ жените месиха мекици и ги раздават на съседите си. Във всички села на общината малките деца обикалят от къща на къща и събират сладките. По 29 годишна традиция най-дългата опашка за бонбони ще се образува в село Комунига. Над 200 деца от селото и съседните населени места, и на наши изселници от Република Турция се събраха в празнично украсеният център на село Комунига, за да получат бонбони, сладкиши и други лакомства от местните жители.

Курбан Байрам тази година започва във вторник с тържествени молитви в 07,10 часа в джамиите. Мъжете отиват на „Байрам намаз“, където имаминът обявява започването на празника. Традицията повелява през тези дни мюсюлманите да даряват съседи и социално слаби. На същия ден по-младите посещават по-възрастните, целуват им ръцете, за да им честитят празника и да им искат прошка. По традиция в общинския център на Черноочене в първият ден на Курбан Байрам ще се организират празнични прояви. Курбан Байрам продължава четири дни.

Исмет ИСМАИЛ