Стотици се събраха на земляческа среща в Безводно

Новини

Стотици от близко и далече се събраха на земляческата среща с молебен за здраве и берекет в чернооченското село Безводно. В първата августовска неделя десетки автомобили пропътуваха над 26-километровия напълно асфалтиран и обновен път до високопланинското селце. Видяха се с роднини, приятели и съседи.
„Радостното е, че от различни краища дойдоха потомци на наши земляци“, сподели кметският наместник Кадир Яхя. Той се надява традиционната земляческа среща с молебен да продължи още дълги години. Домакините приготвиха 9 казана с пилаф за да нагостят присъстващите на празника.
Всички се помолиха да няма ново природно бедствия, каквато сполетя Безводно през зимата на 2015 година. Тогава при снежното бедствие в областа над 100 метра от пътя от пътя за селото се свлече 50 метра надолу към питейният язовир „Боровица“. Наложи се местните хора да бъдат снабдявани с продукти от първа необходимост и медикаменти по горска пътека с помощта на катъри. За кратки срокове беше пробит временен горски път към откъснатото село, а през 2016 се положи и асфалт по участъка.
Китното родопско селце Безводно се намира в подножието на най-високият връх на рида Каракулас – Чиляка (1459 м) на границата между Източните и Западните Родопи. Пътят до него минава през изключително красив ландшафт, сред редуващи се гори и голи чукари.
Сега жителите, гости и туристи могат по-лесно да достигнат до живописните и исторически места край този път. Сред тях са тракийското светилище „Биюк кая“, елховите нахождения и резерват „Къзълчерпа“ край село Женда. Районът е осеян с високи канари и паметници от времето на траките. В близост до село Безводно, край маркираната пътека за връх Чиляка, има сравнително висок водопад, с височина около 25-28 метра. Той е непосредствено под коларския път и гледката към него е внушителна.

Исмет ИСМАИЛ