Земляци се събраха под „Къзълчирпа“

Новини

За поредна година родените в чернооченското село Женда и техни потомци се събраха на земляческа среща, съпътствана от молитвата за берекет и благоденствие. Присъстващите се полюбуваха на изключително красивите гледки от мястото към Поддържан резерват “Казълчирпа” край селото.

Резерватът носи името на доминиращия връх в района, която представлява гора от черен бор, заобиколена от издънкова дъбова гора. Най-старите дървета са на възраст от 150 до 300 години, като най-едрите са с височина 25 метра. Територията на резервата е приятно място за отдих и туризъм.

Организаторите, начело с кмета на село Женда Рахим Идриз положиха сериозни усилия, за да се съберат хора от съседните села, вътрешността на страната и наши изселници в Република Турция. Молебенът за здраве и берекет беше отслужен от имама на централната джамия в Черноочене Шабан Мюслюм и ходжи от района.

Това религиозно събитие беше и възможност хората от различни географски ширини да се видят и да се разтъжат. Срещата бе вълнуваща за настоящите жители, гости и наследници на различни родове на махалите на китното чернооченско село Женда. Днес тук живеят десетина семейства, които се препитават предимно с животновъдство.

На присъстващите беше раздаден традиционен курбан, който беше подготвен от известния в района готвач от село Паничково бай Шабан. Тук за пръв път се срещнаха двамата опитни готвачи на тази традиционна гозба – 70-годишният бай Шабан и бай Халил от Каблешково. Бай Халил е на 80-годишен и от 60 години се занимава с нагощаване в такива ритуали. Научил се е в казармата. Сега на един сезон двамата подготвя пилаф за по 12-13 молебени. От техните гозби опитват хиляди хора. Майсторите споделят, че при приготвянето на гозбата се иска много търпение, за да стане вкусна и да се консумира с охота. Но по-важното е, че сплотява хората. Въпреки това, от ден на майсторите намаляват, казват опитните готвачи.