Започнаха молебените за берекет в Чернооченско

Новини

Стотици мюсюлмани от района е събраха на молебени край чернооченските села Паничково и Вождово. Двата ритуала са първите от традиционните лятно-есенни молебени за здраве, берекет и благоденствие. Тази година молебените започнаха месец по-късно заради месец Рамазан. Молитвите бяха отслужени от местните проповедници, които прочетоха житието /Мевлида/ на ислямския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана.

Ритуалите са истински празници, които дава възможност на хората от района да се съберат и общуват. При силни горещини се изпълнява и молитва за дъжд. В село Паничково ритуалът се превърна в земляческа среща. Сърбаха се над 550 души от съседните села, вътрешността на страната и наши изселници в Република Турция. Срещата бе вълнуваща за всички гости и наследници на различни родове на чернооченското село. Събитието в Паничково бе уважено и от кмета на община Черноочене Айдън Осман. Той поздрави  присъстващите и им благодари, че в тези трудни времена успяват да запазват традициите и добрите взаимоотношения в общността.

Организатори на проявите са джамийските настоятелства със съдействието на местните кметствата. Членовете на настоятелствата показаха признателността си за оказаното съдействие при подготовката на молитвата и изразиха сърдечните си благодарности на дарителите. Вярващите опитаха от традиционната гозба – пилаф, който е подготвен в 20 казана, от опитни местни готвачи.

Престоят молитви и в чернооченските села Водач, Йончово, Дядовско, Бели вир, Габрово, Безводно, Соколите, Женда, Възел и други населени места от района. Ритуалите по традиция ще приключат на ранна есен в село Каблешково.

Исмет ИСМАИЛ