В Черноочене празнуват Рамазан Байрам

Новини

Жители от района и наши изселници в Република Турция дойдоха на организирания празничен събор в село Черноочене по повод Рамазан Байрам. Празничното настроение повдигна групата Музикален театър „Кадрие Лятифова“ към Театрално-музикален център гр. Кърджали. Те изпълниха концерт-спектакъл „Послания за човечност“ с родопски песни и танци по случай 90 г. от рождението на Кадрие Лятифова. Гостите в събитието имаха удоволствието да разгледат изложбата, подредена пред сградата на Народно читалище „Пробуда 1952“ с фотоси от ”Естрадата”, който проследява творческия път на Кадрие Лятифова.
Празникът започна с празнични молитви в джамиите преди изгрев слънце. Млади и възрастни препълниха храмовете в Черноочене, Житница, Паничково, Комунига, Габрово, Лясково, Бели вир, Минзухар и други населени места от района. В тържествените проповеди на имамите призоваха да се спазват нормите за разбирателство, уважение и толерантност, които всеки мюсюлманин трябва да следва. Празничните дни са дни на опрощение, помирение и добри дела.
Празникът известен и като Шекер Байрам заради многото сладки неща, които се ядат, се празнува след едномесечен пост по време на свещения месец Рамазан. На Рамазан Байрам мюсюлманите посещават домовете на своите близки и роднини, разменят се поздрави. Отдават почит и на гробовете на починалите.
В чернооченско видимо се усеща и присъствието на наши изселници в Република Турция. Празникът е един от най-дългоочакваните и за децата. По традиция първият от трите празнични дни се чества с най-близките, което ги прави още по-близки и щастливи. По-младите посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях.
На тридневната празничната трапеза присъстват задължително баклава и сладкиши.
Исмет ИСМАИЛ