В Чернооченско посрещнаха Святата нощ Кадр в джамиите

Новини

В двадесет и седмата нощ на месец Рамазан централните джамии в чернооченско се препълниха с мюсюлмани в очакване на най-благодатната нощ, равняваща се на хиляда месеца – нощта Кадр. За пълноценното й оползотворяване бяха организирани програми, в които се включиха и много гости.
В cело Комунига около 150 души присъстваха на молебен. Под ръководството на местния имам Сунай Акиф пет ходжи отслужиха молитвата. Традиционната благотворителна вечеря /ифтар/от 6 казана пилаф на съседите си осигури Аптула Джелал.
„Щастлив съм, че спазихме традицията и се събрахме толкова много хора в най-свещената нощ в годината – Нощта Кадр“, сподели Сунай Акиф. Той благодари на дарителя Аптула Джелал за осигурената празнична трапеза и направи благодарствена молитва. Сунай Акиф пожела благоденствие и здраве на семейството му, а начинанието му да е пример и на други заможни хора.
Бизнесменът от чернооченското село Каблешково Юсеин Мехмед, който е собственик на известен рибен ресторант също даде Ифтар за над 40 човека. Мероприятието беше уважено и от кмета на община Черноочене Айдън Осман и кмета на село Каблешково Гюнер Мехмед.
Празнична беше атмосферата и в с. Черноочене, където централната джамия събра желаещи да присъстват на организиранaта програма.
Подобни програми се проведоха и в други населени места от областта.
Нощта Кадр е нощта, в която на пророка Мохамед е бил ниспуслан свещенният Коран. Нощта Кадр в Корана се отбелязва като „нощ по-свята от хиляди месеци. В тази нощ целият ислямски свят се моли и иска прошка за греховете си.
По традиция по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан богатите дават благотворителни религиозни вечери за своите братя по вяра, за да покажат обич и уважение. към ближните си.

Исмет ИСМАИЛ