Пчеларовци се събраха в родното село

Новини

Над десет големи рода от чернооченското село Пчеларово, разпръснати из цялата страна и чужбина се събраха на събор в родното село за поредна година. Проявата беше организирана от община Черноочене, сдружение „Възраждане на Пчеларово“ и местното народно читалище „Иван Буюклиев 1926“.

Празненството започна в 16,00 часа с поздравление от кметският наместник Маргарита Стойкова. Тя благодари на всички за оказаната материална и морална подкрепа за реализиране на събора. Кметът на община Черноочене Айдън Осман поздрави присъстващите за това, че пазят жива връзката между родове. Наблегна, че хиляди пчеларовци живеят  в цялата страна.

„Скъпи земляци, през годините ръководството на Община Черноочене винаги е  откликвала на всяка положителна идея за реализиране в селото“, се обърна към пчеларовци Айдън Осман.

Организаторите се постараха да има участие на различни формации и денят да бъде наситен с позитивни емоции. Програма изнесоха и малчуганите от Детска градина „Зора“ в съседното село Минзухар. На площада се извиха кръшни хора, на които се захванаха десетки бивши и настоящи пчеларовци и жители на съседни чернооченски села.

Село Пчеларово се намира там, където Източните Родопи снишават върхове и се сливат с Тракийското поле. Днес населеното място се напълни с хора, а бившите пчеларовци и гости не пропуснаха да разгледат забележителностите в и край селото. А те не са никак малко.

В центъра на Пчеларово се намира сградата на Народно читалище “ Иван Буюклиев 1926″. В близост до него е паметникът на Апостола на свободата Васил Левски. Тук е и паметникът – построен през 1940 година в чест на загиналите във войните пчеларовци.

В парка се намира параклис „Св. Троица “ – изградена през 2009 г. със съдействието на семейство Петя и Вълчо Вътеви.

Църквата „Света Петка“ е построена през ХVIII-ти век. Същата е обявена за архитектурно-художествен паметник на културата. В ляво на църковния комплекс се намира вековен бял бор, които е на над 500 години. Обявен е за защитен природен обект през 1984 г. Висок е около 25 метра, като обиколката на ствола му е 3,50 м.

В Пчеларово е и единственият СПА-център с басейн в района на община Черноочене. В непосредствена близост до селото се намира връх „Света Еленка“.

Средновековната крепост в местността “Градището”, непосредствено край пътя за  Хасково  е изградена върху много по-стар културен пласт.

Село Пчеларово е известно и със своите минерални извори, които са смятани от хората за лековити. От направените през 2004 г. изследвания на водата от „Желязната чешма“ е доказано, че тя помага при бъбречни заболявания и проблеми със стомашно-чревния тракт.

Близо до населеното място се намират три язовира – Мината, Балканска река и Мандадере.

Исмет ИСМАИЛ