Денят на книгата отбелязаха децата на Черноочене

Новини

В Средно училище „Христо Смирненски“ в Черноочене традиционно отбелязаха 23 април – Международния ден на книгата. Тазгодишният празник на книгата в чернооченското училище бе организиран от възпитателките на 6-тите класове Сабрие Халим и Перихан Антураман. Салиха Мехмед и Елчин Ерай впрегнаха знания, умения и креативност в едно, за да създадат необикновена атмосфера за съучениците си.

Салиха Мехмед прочете свое стихотворение „Книгата“ посветено за най-близкият приятел на ученика. Елчин Ерай  издекламира стихотворението на английски език „Open a book /Отворете книга/“. Състезанието по литературно четене стана част от събитието в училището. Учениците, които демонстрираха най-добри познания в тези области се класираха на първите места.

Гостите, сред които преподаватели от другите класове и ръководството на средното училище, се насладиха на приятната програма и останаха възхитени от таланта на децата.

През 1995 година ЮНЕСКО решава да обяви Световен ден на книгата и авторското право, а за дата е избрана именно 23 април. Денят се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции, чиято дейност е обвързана с книгата и литературата. Той е посветен на всички четящи и се отбелязва с цел популяризиране на четенето, книгоиздаването и защитата на авторското право. Целта е да се насърчат повече млади хора да открият удоволствието от книгите, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос към авторите, издателите и преводачите.