Децата от чернооченско активни в Седмицата на четенето

Новини

Във всички училища и детските градини на територията на община Черноочене с много настроение започна и активно продължава ,,Национална седмица на четенето“, която се провежда в периода между 11 и 15 декември 2017 г. Под мотото ,,Мамо прочети ми приказка“ малчуганите от детските градини слушаха приказки от майките си. В Детска градина „Знаме на мира“ село Черноочене, ДГ „Зора“ с. Минзухар и ДГ с. Житница родителите посещават отделните групи и им четат книжки. Така майките се завръщат в детските си години и се поставят на мястото на малките. В ДГ „Зора“ с. Минзухар проведоха и кратка беседа ,,Какво ни дават книгите“. Подрастващите също бяха подготвили изненада за гостите. Те все още не могат да четат, но рецитираха стихове и играха в различни сценки. Ръководството на учебните заведения, учителките и децата изпратиха майките с благодарност, че са отделили от времето си, за да бъдат с тях.

Сред активно включилите се в инициативата са и възпитаниците на Основно училище „Христо Ботев“ в с. Габрово. Те приятно изненадаха малчуганите от Детска градина „Слънце“ в селото. Превъплатени в ролята на приказни герои учениците прочетоха своите любими приказки на децата. Учениците от начален и прогимназиален курс на основното училище в Габрово проведоха и състезание за най-богато илюстриран, най-красиво и четливо оформен читателски дневник.

Народно читалище „Пробуда 1952“ в Черноочене и филиалите и в другите села също са включени в проявите. Малчуганите от детските градини посещават библиотеките и разглеждат разнообразни издания съобразени с възрастта им. Служителите в библиотеките им четат различни книги за подрастващите. Бъдещите читатели на библиотеката се запознават с възможностите, които културната институция предлага, какви книги могат да заемат за дома и какви могат да ползват на място. На децата им беше много интересно и забавно. И обещаха да се върнат отново, като се научат да четат.

Исмет ИСМАИЛ