Доброволци и пожарникари с прояви в Черноочене за празника си

Новини

По случай 5 декември – Международния ден на доброволеца, по съвместна инициатива на Община Черноочене, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали, Средно училище „Христо Смирненски“  и Детска градина „Знаме на мира“ в село Черноочене се проведоха мероприятия в двете учебни заведения. Точно в 10,00 часа сигнал за „пожар“ стана причина специализирани автомобили на пожарната с пуснати сирени да пристигнат до сградата на Средно училище „Христо Смирненски“ в Черноочене. Учениците бяха евакуирани от своите учители, служителите на РС „ПБЗН“ – Кърджали и шестимата членове от сформираното доброволно формирование към Община Черноочене. „Обгазен“ в пожара ученик беше изведен от екипите. Друг „пострадал“ с помощта на вишка на пожарната кола беше взет от третия етаж. Занятието се водеше от гл. инспектор Иван Стефанов – Началник РС „ПБЗН“ – Кърджали.

Изненада за доброволците и пожарникарите подготвиха и малчуганите от Детска градина „Знаме на мира“ с. Черноочене. Малкият Беркай Салим рецитира стихотворение за пожарникаря. Талантливите деца бяха нарисували и подариха на огнеборците картини. С интерес разгледаха специализираните автомобили на пожарната и научиха много за тяхното предназначение. Целта на занятията беше учениците да се запознаят с основните характеристики на стихийните бедствия, аварийни ситуации, мерките за защита от тях, да се създаде организация на работа и мерки за безопасност при провеждането на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.

Ръководство на Община Черноочене и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кърджали поздравиха екипа от доброволци за отговорността, която са поели за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации. Те подчертаха, че службата разчита много на доброволците, на поетия от тях ангажимент и на компетентността им при овладяване и ликвидиране на пожари или други спасителни операции.

Доброволното формирование в Черноочене е създадено в началото на годината с цел предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации, както и отстраняване на последствията от тях. Досега са участвали в няколко извънредни ситуации и гасене на пожари.

Проявите, свързани с отбелязването на Международния ден на доброволеца, са израз на признателността към доброволците и припомнят, че ефективната защита на населението при пожари, бедствия и други извънредни ситуации означава тясно сътрудничество и партньорство между централните и териториалните органи на изпълнителната власт и гражданското общество.

За първи път тази дата в света се чества през 1985 г. по инициатива на ООН – като израз на уважението и благодарността на обществото към дейността на доброволците.