Обновиха молитвения дом в село Бели вир, построен преди 200 години

Новини

Под ръководството на бившият главен мюфтия Фикри Сали и Селяхтин Изет, молебена отслужиха духовници от селото и района. Почти всички мъже и жени от Средица присъстваха на откриването. Религиозният обред започна с прочитане житието /Мевлюд/ на пророка Мохамед от местни духовници, песнопения и аети от Корана. Гости на събитието бяха кметът на Община Черноочене Айдън Осман, духовници и вярващи от района.
Молитвеният дом е ремонтиран с доброволен труд на месното население и съдействието на Община Черноочене. Изцяло е подновена пропадащата покривна конструкция. Подсилени и измазани са външните и вътрешни стените. Налята е плоча и са сменени подовите настилки. Остарялата дървена дограма е подменена с PVC. Напълно са обновени и помощните и сервизни помещения.
Според т. нар. китабе, на външната стена сградата е построена преди 200 г. Основен ремонт на храма се прави за първи път. От името на всички жители членовете на местното настоятелството изказаха сърдечните си благодарности към общинското ръководство в Черноочене, за осигурената подкрепа при обновяването на храма.
От свое име и от името на общинското ръководство Айдън Осман поздрави местните жители за подетата инициатива за обновяването на вековния молитвен дом.
Присъстващите опитаха от пилафа приготвен от местните жителите на махала Средица на село Бели вир.