Последен молебен за сезона организираха в село Каблешково

Новини

Десетки вярващи се събраха и тази година в местността „Тюрбе янъ“ край чернооченското село Каблешково на молебен за здраве, берекет и благоденствие. По традиция тук се организира последния ритуал от поредицата пролетно-летни молебени на територията на община Черноочене. Бившия главен мюфтия Фикри Сали и местни проповедници отслужиха молебена. Събитието бе уважено и от кмета на община Черноочене Айдън Осман. Той поздрави  присъстващите и им благодари, че в дори и в трудни времена успяват да запазват традициите.

„Тези събития са и повод хората разпръснати по различни краища да се срещнат и да се сплотят“, подчерта Айдън Осман.

Бурни аплодисменти събра програмата с пеене на песнопения /иляхи/ на деца участвали в летните курсове по изучаване на Коран. През летния сезон децата изучаваха основните постулати на мюсюлманската религия, като уважение към другите, толерантност и помагане на нуждаещите се. Кметът на Община Черноочене Айдън Осман и организаторите зарадва с подаръци и децата, участвали с програма в молебена.

Организатор на проявата е местното джамийското настоятелство със съдействието на кметствата Каблешково, Железник, Божурци и Нови пазар. Членовете на настоятелството и присъстващите отправиха благодарности към местните кметове Гюнер Мехмед, Себахтин Мустафа, Халибрям Халил и Вилдане Сали за оказаното съдействие.

След молитвата на присъстващите се раздаде пилаф, подготвен от опитните ръце на местния майстор бай Халил с месо и ориз. Той сподели, че при приготвянето на гозбата се иска много търпение, за да се консумира с охота.

„Най-важното е, че сплотява хората. Въпреки това от ден на майсторите намаляват“, каза бай Халил.