Започнаха молебените в Чернооченско

Новини

Десетки мюсюлмани от района се събраха на молитва в местността „Емироглар “ в землището на чернооченското село Вождово. Ритуалът е първият от традиционните летно-есенни молебени за здраве, берекет и благоденствие в района. Тази година те започнаха месец по-късно заради Рамазана. Молитвата беше отслуженa от местните проповедници, водени от имама на централната джамия в Черноочене, които прочетоха житието /Мевлида/ на ислямския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана.

Събитието бе уважено и от кмета на Община Черноочене Айдън Осман. Той поздрави  присъстващите и им благодари, че в тези трудни времена успяват да запазват традициите. Организатор на проявата е местното настоятелство със съдействието на кметствата Вождово, Драганово, Пряпорец, Среднево и Бостанци. Членовете на настоятелството показаха признателността си към местните кметове, за оказаната помощ при подготовката на молитвата и изразиха сърдечните си благодарности на местно население и дарителите.

Ритуалите сa празници, които дава възможност на хората от района да се съберат и общуват. При силни горещини се изпълнява и молитва за дъжд.

След молебена на присъстващите беше раздаден пилаф, подготвен с месо и ориз от опитните ръце на местния майстор бай Халил. Той споделя, че при приготвянето на гозбата се иска много търпение, за да се консумира с охота.

„Но по-важното е, че сплотява хората. Въпреки това, от ден на майсторите намаляват“, казва бай Халил.

Предстоят молитви в чернооченските села Водач, Вождово, Дядовско, Бели вир, Габрово, Комунига, Женда, Безводно и други населени места, като ритуалите по традиция ще приключат на ранна есен в село Каблешково.