Рамазан Байрам започва ден по-рано за децата в Чернооченско

Новини

В някои населени места в Чернооченско за децата празникът Рамазан Байрам започна два дена по-рано. В петък рано сутринта децата обикаляха от къща на къща и събираха бонбони, сладкиши и други лакомства.
От дълги години в някои населени места бонбоните и мекиците се събират в два различни дни.
Вече над 28 години в денят „Арефе“, който е преди свещения мюсюлмански празник Рамазан Байрам, известен и като Шекер Байрам най-дългата опашка за бонбони се образува в село Комунига.
Над 250 деца от селото, съседните населени места и наши изселници от Република Турция се събират в центъра на село Комунига за да получат бонбони, сладкиши и други лакомства от местните жители. Домакините се подреждат в редица от около 350 метра.
По стар обичай в деня преди Рамазан Байрам т. нар. Арефе, рано сутринта се меси тесто за мекици, които се раздават на съседите. Във всички села на общината малките деца обикалят от къща на къща и събират бонбони.
Рамазан Байрам ще започне в неделя с тържествени молитви в джамиите. Мъжете отиват на джамия за „Байрам намаз“, където имаминът обявява започването на празника. Същия ден по-младите посещават по-възрастните, целуват им ръцете, за да им честитят празника и да им искат прошка.
По традиция в общинския център на Черноочене ще се организират празнични прояви. Рамазан Байрам продължава три дни.